5 Gratis Websites met Professionele Foto’s

Professionele foto’s op een website, folder of flyer zijn zeer belangrijk.  Het geeft je klanten direct een beeld van je bedrijf.

Het belang van goede afbeeldingen en professionele foto’s zijn dus een visuele meerwaarde.  Ook social media zoals facebook, instagram, twitter, … schenken heel veel aandacht aan foto’s.

Een vraag die we heel vaak krijgen: waar vind je gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit die je kunt gebruiken voor je website, drukwerk, blog of social media?Kurt Willocx

Het is een vraag met verschillende antwoorden. De meeste afbeeldingen die in de afgelopen 30 jaar is zijn gemaakt, zijn nog steeds auteursrechtelijk beschermd.  Een bescherming die vrijwel elke auteur het exclusieve recht geeft om hun afbeelding te gebruiken of te reproduceren.

Echter zijn er ook foto’s te vinden zonder auteursrechten of open licentie.

Gratis afbeeldingen gebruiken? Let op!

Een paar dingen die we moeten weten voordat we beginnen met gratis foto’s te gebruiken. 

De volgende termen komen vaak naar voren als we gratis beeldbronnen bespreken. Lees de algemene voorwaarden van elke site die u van onderstaande links ziet.  Ook onder beelden die je zonder één cent te betalen mag gebruiken is een licentie van toepassing.  We geven even de belangrijkste licenties mee…

Creative Commons Licentie… wat is dit?

Creative Commons licentie is een databank van non-profitorganisaties die het delen en gebruiken van creativiteit en kennis mogelijk maakt via gratis juridische tools. Er zijn verschillende soorten Creative Commons-licenties. Deze variëren van het toestaan van elk type gebruik zonder attributie tot het toestaan van alleen bepaald gebruik of afbeeldingen die geen wijzigingen mogen hebben.

Public Domain (publieke domein)… wat is dit?

Dit zijn beeldbronnen waarvan de auteursrechten zijn verlopen, zijn verbeurd of niet van toepassing zijn. Iets vinden op internet betekent niet dat het zich in het publieke domein bevindt.

Royalty Free of Royaltyvrije… wat is dit?

Royaltyvrije afbeeldingen zijn niet per se gratis. In de meeste gevallen moet u een eenmalige vergoeding betalen om de rechten voor het gebruik van de afbeelding te verkrijgen. Dan kun je het zo vaak gebruiken als je wilt. 

De “free” in “royaltyfree” betekent alleen dat u niet elke keer dat u de afbeelding gebruikt opnieuw moet betalen aan de eigenaar van de afbeelding.  

Enkele bekende “betalende” websites die op deze manier werken zijn: shutterstock en 123rf

Onze 5 Top Sites voor Professionele Foto’s…

#5 – KABOOMPICS.COM

Kaboompics gebruikt zijn eigen licentie, die vergelijkbaar is met Creative Commons Zero, behalve dat dat je de professionele foto’s niet opnieuw kunt verspreiden. 

Er zijn twee dingen die ik zo leuk vind aan Kaboompics: één, het stelt me in staat om op kleur te zoeken, en twee, het biedt een complementair kleurenpalet op de foto.

Ideaal als je dus foto’s zoekt met specifieke kleur in verwerkt.

Wens je meer te weten, kijk eens op www.kaboompics.com

#4 – UNSPLASH.COM

Unsplash.com, foto’s voor iedereen.  Dat is de slogan van hun website en dit mag je letterlijk nemen.

Een zeer ruime database met afbeeldingen onder hun eigen licentie.  De licentie is ook heel duidelijk opgesteld: 

Alle foto’s die op Unsplash zijn gepubliceerd, kunnen gratis worden gebruikt. Je kunt ze gebruiken voor commerciële en niet-commerciële doeleinden. U hoeft geen toestemming te vragen aan of krediet te geven aan de fotograaf of Unsplash, hoewel dit waar mogelijk wordt gewaardeerd.

Meer specifiek verleent Unsplash u een onherroepelijke, niet-exclusieve, wereldwijde auteursrechtlicentie om gratis foto’s van Unsplash te downloaden, kopiëren, wijzigen, distribueren, uitvoeren en gebruiken, ook voor commerciële doeleinden, zonder toestemming van of toeschrijving van de fotograaf of Unsplash. Deze licentie omvat niet het recht om foto’s van Unsplash te gaan verkopen aan derden om een vergelijkbare of concurrerende service te repliceren.

Neem dus zeker eens een kijkje op www.unsplash.com

#3 – PIXABAY.COM

1,7 miljoen afbeeldingen staan op Pixabay.  Daarbij komen er elke dagen nog verschillende bij.  Ze hebben een “Creative Commons Zero”-licentie (CC0).  Dit betekent dat je de afbeeldingen kunt gebruiken zonder toestemming van de auteur.  Het wordt echter wel gewaardeerd indien je het wel zou doen!

Pixabay geeft wel de melding dat je zelf wel moet nakijken of de foto of afbeelding geen rechten schendt!

Bezoek deze website dus op: www.pixabay.com

#2 – PICJUMBO.COM

PicJumbo biedt een verscheidenheid aan gratis afbeeldingen voor elk soort gebruik. Zonder registratie kan je foto’s downloaden. U kunt ook nieuwe gratis afbeeldingen krijgen door u te abonneren op hun nieuwsbrief. 

Als je het budget het toelaat, bekijk dan zeker eens hun premium fotocollecties. Die zien er geweldig uit! Het heeft zelfs verticale afbeeldingen voor Stories-inhoud van je instagram of facebook.

Neem dus een kijkje op: www.picjumbo.com

#1 – PEXELS.COM

Pexels.com is voor mij de absolute topper!  De licentie is zeer duidelijk, je mag alle foto’s en video’s gratis gebruiken!  Een toeschrijving van de auteur is niet verplicht, maar wordt wel geapprecieerd. Je mag alle afbeeldingen zelfs bewerken zoals je zelf wil.  Zeer duidelijk dus!  

Daarbij is de website zeer handig in gebruik en is de zoekfunctie ook in het Nederlands beschikbaar!

Ga dus voor meer informatie naar: www.pexels.com

Vergelijkbare berichten